woensdag 19 oktober 2022

PARK 20|20 en Kipster bij SHARE Meets

De sprekers op de bijeenkomst van SHARE Meets op 10 oktober over innoverend ondernemerschap bleken in de praktijk naadloos bij elkaar te passen. Enkele ervaren ‘rotten’ en een aantal jonge ondernemers die kortere tijd aan de slag zijn met innovatie en circulariteit. De middag vloog om. En dat allemaal op PARK20|20, duurzamer kan bijna niet. Dit keer was SHARE Meets te gast bij FIFPRO dat al acht jaar op PARK 20|20 in Hoofddorp is gevestigd. Oprichter Theo van Seggelen van de vakbond met 65.000 professionele voetballers heette de deelnemers welkom. De organisatie voelt zich er nog steeds helemaal thuis. “Ik ben enorm trots op deze plek. Duurzaamheid past ons als een handschoen.”

Enorme opsteker
Die positieve opmerking is een enorme opsteker voor Coert Zachariasse, de motor achter Park 20|20, Hij werd door gespreksleider Alex Tuinstra (gemeente) op het podium gevraagd. Niet voor niets kreeg Zachariasse, eigenaar van Delta Development Group, precies tien jaar geleden voor de ontwikkeling van Park 20|20 de SHARE Award. Hoe eigentijds en modern dit bedrijvenpark nog steeds is, bleek tijdens de rondleiding over het bedrijvenpark. Onderwerpen als klimaatadaptatie en energiebesparing werden hier als eerste in de praktijk gebracht en zijn nog steeds actueel. Park 20|20 was en is grensverleggend op basis van gezonde en duurzame uitgangspunten. Coert Zachariasse ziet dat zo: “Iets bouwen wat niet alleen werkt voor ons als business, maar ook op de lange termijn waarde creëert. De mensen die er werken en leven bepalen of ik mijn werk goed heb gedaan. Blijkbaar is dat nog steeds zo, en dat is een stuk erkenning dat er iets goeds is neergezet. En dat betaalt zich uit in de businesscase.”

MEERGroen
Tijdens een rondleiding op Park 20|20 brachten de deelnemers een bezoek aan de tijdelijke voedseltuin van stichting MEERGroen. De drijvende kracht, ecoloog Franke van der Laan, verraste de deelnemers met zijn niet-alledaagse aanpak. Op het terrein en in de enorme kas aan de Taurusavenue waar over een tijdje een groot kantoorgebouw komt, groeien nu nog zo’n 200 soorten groenten, kruiden en fruit. Ze worden verkocht vanuit een biologische groentekraam op het terrein en worden gebruikt in restaurants als The Farm Kitchen in Hoofddorp. Tijdens de wandeling door de kas nodigde Franke van der Laan de deelnemers uit wat van de tomaatjes te snoepen, wat ook gebeurde. MEERGroen wordt een blijvertje in Haarlemmermeer en staat dit jaar op nummer 26 in de Trouw Duurzame Top 100. 

Drawdown
Eenmaal terug bij FIFPRO kwam de gedreven ondernemer Maurits Groen aan het woord. Al 40 jaar inspireert hij met duurzaamheid aan de slag te gaan. Een van zijn recente acties is het uitgeven van de Nederlandse vertaling van het boek Drawdown. In het boek, samengesteld door Paul Hawken, staan klimaatoplossingen die zijn bedacht naar aanleiding van systematisch en integraal onderzoek door wetenschappers. Het boek leest als een schatkamer, versterkt iedereen die al aan oplossingen werkt en inspireert om met focus aan het werk te gaan. Drawdown is het moment in de tijd dat het CO2-gehalte vermindert. Nu gaat het CO2-gehalte alleen nog maar omhoog. De oplossingen die in het boek staan, zijn niet alleen goed voor het milieu, maar leveren onderaan de streep ook nog eens enorm veel rendement op. Een oproep van Maurits Groen dus om de handschoen op te pakken.

Kipster
Maurits Groen bemoeit zich ook al een tijd met het fokken van kippen onder de naam Kipster. Daarmee laat hij zien dat dierenwelzijn in combinatie met milieuvriendelijkheid én financiële haalbaarheid realistisch is. Aan de ontwikkeling van Kipster is ruim vier jaar gewerkt. De Nederlandse Dierenbescherming, Milieudefensie, Urgenda, Wageningen University en tal van andere specialisten deden mee met het ontwerpproces. Lidl Nederland is als afnemer en voortrekker flink bij het bedrijf betrokken, de vaart zit er dus goed in. Niet verwonderlijk dat een andere participant in Kipster, Ruud Zanders, onlangs met zijn Caring Farmers terechtkwam op nummer 1 van de duurzame Top100 van Trouw. Daar is Maurits Groen ook maar wat trots op. De 300 Caring Farmers laten zien dat milieuvriendelijke landbouw de toekomst heeft. Zij hebben lef, wachten niet af tot de overheid maatregelen neemt om het milieu te beschermen, maar starten zelf. Eigenlijk dezelfde aanpak als bij Kipster.

Uitreiking SHARE Award
Als laatste programmaonderdeel was er de uitreiking van de SHARE Award. Jaap Buis van Circular Plastics nam de fel begeerde trofee graag in ontvangst van wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken). Het Aalsmeerse bedrijf had te midden van de andere genomineerden dit jaar het meest te bieden op het terrein van innovatieve kansen en ontwikkelingen in Haarlemmermeer en de metropoolregio Amsterdam.

Eervolle vermelding
Soms is de SHARE-jury zo onder de indruk van de inspanningen op duurzaamheidsterrein dat zij een eervolle vermelding toekent. Dat is dit jaar het geval met Circlefied uit Lijnden. Een jong bedrijf, opgericht door Ezra Koldenhof (27) en Youri Kroeze (26), die inspirerende producten ontwerpt en produceert met afval. Hiermee vergroot het bedrijf het bewustzijn van circulariteit en hergebruik en dat er voor afval een tweede bestemming is.

Bedankje voor vele jaren meedoen
Aan het eind van de bijeenkomst was er een boeket voor Daniëlle Strating-Geijteman. Zij verruilde de Rabobank voor de functie van CEO bij Online Flower Auction. Jarenlang heeft zij meegewerkt en meegedacht met het samenstellen van het SHARE Meets programma, wethouder Marja Ruigrok is Daniëlle er dankbaar voor.

Meer informatie
In dit artikel in InforMeer (nieuwssite gemeente Haarlemmermeer) geven zowel de winnaar en de ontvanger van de eervolle vermelding hun eerste reactie.